De leegstand in Vilvoorde, zeker in het centrum, is dramatisch. In 10 jaar tijd is ze met 45% gestegen. Ook in de wijken zijn veel buurtwinkels en horecazaken verdwenen. Ondernemers twijfelen soms om in Vilvoorde een zaak te starten. Het economisch potentieel van Vilvoorde wordt onvoldoende benut. Tijd om de mouwen op te stropen!
Onze visie: In 2025 is er in het centrum voldoende te beleven om ook bezoekers en shoppers uit de omgeving aan te trekken. Eenvoudig wordt het niet: de leegstand is zo ver gevorderd dat je die alleen nog kan aanpakken met een radicale ommezwaai in het beleid. Al in de eerste weken van het nieuwe bestuur moet die duidelijk zijn.
Shoppen in eigen stad moet aangenaam worden door speelelementen in het straatbeeld en door ‘handenvrij winkelen’ in te voeren: je aankopen worden dan op een vaste plek geleverd. In het centrum worden fietsbeugels en ‘fietsvakken’ geplaatst waar bezoekers hun fiets kunnen achterlaten terwijl ze de horeca bezoeken, kleine inkopen doen of naar de markt gaan. We lanceren een proefproject ‘P+fiets’: wie zijn auto parkeert buiten het centrum en dan met een deelfiets naar het stadscentrum gaat, moet daar voordeel uit halen. Lokaal shoppen of deelnemen aan lokale activiteiten moet sowieso beloond worden, bijvoorbeeld via kortingen. Dat kan via een stadsapp die als een digitale klantenkaart werkt.
Handelaars botsen te vaak op hoge huurprijzen. Daarom verhogen we de leegstandsbelasting en laten we die onmiddellijk na opname in het leegstandsregister ingaan. Een stadsbemiddelaar onderhandelt met eigenaars van leegstaande panden om lagere huurprijzen af te dwingen. Leegstand in het stadscentrum kan ook tijdelijk ingevuld worden door verenigingen die zorgen voor ‘beleving’, zoals een repaircafé. Zo steunen we ook de sociale economie. De stad gaat op zoek naar ambachten die een meerwaarde zijn voor de stad. Recent opgestarte initiatieven zoals Broeilab verdienen actieve ondersteuning.
Om ondernemers meer zuurstof en rechtszekerheid te geven screenen we de fiscale en stedelijke reglementen: wie hard werkt moet aangemoedigd, niet afgeremd worden. Voor wie werkt, is ook betaalbare kinderopvang belangrijk, zeker in een stad met zo een jonge bevolking. Het aanbod moet omhoog. We stimuleren onder andere groepsopvang door samenwerkende onthaalouders.
Vilvoorde moet assertiever zijn economische troeven promoten. Op toeristisch vlak kan er meer gedaan worden op vlak van fietstoerisme en met het uitzonderlijk industrieel verleden van onze stad. Onze stad speelde een sleutelrol in alle vroegere industriële revoluties en mag ook de huidige niet missen. Dat maakt van Vilvoorde een ideale locatie voor een museum en kenniscentrum over dit thema. Zijn goede ligging aan het kanaal biedt ook heel wat mogelijkheden op vlak van duurzame logistiek, innovatie, binnenvaart en kringloopeconomie. Als heel wat andere steden met een industrieel verleden hip kunnen worden, dan kunnen wij dat ook.