Mark Coel

Bestuurslid

  Net een kwarteeuw geleden, in 1993, kwam ik naar Vilvoorde. Ik zou slechts een vervanging doen voor een zwangere collega, maar ik ben gebleven. Ik was verliefd geworden op Vilvoorde: een mengeling van een kleine industriestad en een plattelandsdorp. Maar vooral, ik was als een blok gevallen voor de Vilvoordenaar. De mensen die hier wonen nemen geen blad voor de mond, maar hebben een hart van goud.

  Ik werd geboren in 1968 in Mechelen. Ik begon de lagere school in de Rijksbasisschool Pitzemburg en studeerde af in het gelijknamige Atheneum twaalf jaar later. Ik studeerde geneeskunde aan de VUB, waar ik afzwaaide met grote onderscheiding.

  Mensen vragen me vaak hoeveel uren ik in mijn dag kan duwen. Ik ben inderdaad full-time dermatoloog met een privépraktijk in het centrum. Omdat ik merkte dat ik niet iedereen met de klassieke geneeskunde kon helpen, werd ik daarbij yogadocent van het sympathieke vriendenclubje ‘Inner Xanadu’. Tussendoor schrijf ik ook nog voor het lgbt-blad ZiZo-magazine en zet ik al jaren mijn schouders onder de loopactiviteiten ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Jawel, behalve yoga loop ik ook verschillende keren per week mijn kilometers op de vele groene paden die ik inmiddels in Vilvoorde heb ontdekt. Daardoor ken ik ook de verkeerspijnpunten van de zwakke weggebruiker in deze stad. Verkeersveiligheid staat hoog in mijn vaandel.

  Ik heb een zwak voor mensen. Tijdens mijn looptochten zal je me steeds kruisen met een brede glimlach en een welgemeend ‘hallo’. Daarom dat ik geneeskunde ben begonnen. Om mensen te helpen. Maar mensen zijn meer dan lichaam en geest. Mensen zijn ook de omgeving waar ze leven en werken. Met dat besef zet ik nu ook mijn eerste voorzichtige pasjes in de politiek. Nadat ik mijn echtgenoot Karl moest afgeven na een lange en slepende strijd tegen kanker, kwam ik tot het besef dat ik mijn ervaring kan delen en het voor anderen gemakkelijker moet kunnen maken om toegang te krijgen tot ondersteuning van dingen als mantelzorg tot palliatieve verzorging.

  En vanuit mijn passie voor muziek ben ik ervan overtuigd dat deze en andere vormen van culturele expressie een brug kunnen slaan tussen mensen van allerlei overtuigingen.

  Kortom: Vilvoorde is al die jaren goed voor mij geweest, tijd dat ik nu iets terugdoe voor Vilvoorde.