Peter Van Kemseke

Bestuurslid

  • Geboortedatum:

    6 juli 1971

Stilzitten heb ik altijd lastig gevonden. Als jonge gast speelde ik toneel en volleybal. Ik ging naar de muziek- en tekenacademie, zat in de jeugdbeweging (KAJ) en had als kind al iets met ‘woorden’: voordracht, jeugdboeken, poëzie. Toen ik 12 was, schreef ik een gedicht dat ik mocht gaan overhandigen aan de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties in New York. De wereld ging voor me open. Zeker toen ik daarna, als student geschiedenis, in Engeland en later in Los Angeles mocht studeren. Nieuwe dingen ontdekken was toen al een passie, en is dat gebleven.

Nadat ik mijn doctoraat behaalde, werd ik diplomaat. Ik werkte onder andere op de NAVO in Brussel en bij de Verenigde Naties in New York. De voorbije 10 jaar werkte ik voor Europa: toen België voorzitter was van de EU in 2010, toen Herman Van Rompuy Europees president werd, en tegenwoordig bij de Europese Commissie. Ik hou me er vooral bezig met energie- en klimaatbeleid. Klimaatswijziging is voor mij de grootste mondiale uitdaging.

Tussendoor geef ik nog les aan de KU Leuven; de discussies met studenten houden me scherp. In mijn vrije tijd ben ik voorzitter van ‘Theater van A tot Z’ en van vzw Fast Forward, twee vzw’s die zich bezighouden met cultuur en educatie, en die onder anderen werken met en voor anderstaligen.

Toen ik in 2010 naar Vilvoorde verhuisde, ging - opnieuw - een wereld open. Ik ontdekte er een passie die sindsdien alleen maar heviger is geworden: die van de lokale politiek. In de Vilvoordse gemeenteraad focus ik me onder andere op jeugd- en sportbeleid, armoedebestrijding, lokale economie en ruimtelijke ordening. Ik woon in hartje Vilvoorde, aan de Rooseveltlaan.

Ik geef het graag toe: ik ben geleidelijk verliefd geworden op deze stad: veel jongeren, veel jonge ondernemers, veel creatievelingen, veel mensen met een onwaarschijnlijke visie staan te popelen om de mouwen op te stropen. De lokale politiek moet dat mee pushen! Een stad die niet vooruitgaat, gaat achteruit.